Makowiec z jabłkami

Wilgotny, łatwy do zrobienia placek. Nie ma w nim mąki, nie ma spodu. Przepis podany przez Ewę Wachowicz.


Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):
– 13 dkg masła
– 2 i ½ szkl. cukru pudru
– 6 jaj
– 25 dkg maku
– 6 łyżek kaszy manny
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 10 dkg posiekanych orzechów włoskich
– 10 dkg rodzynek lub suszonej żurawiny
– 40 dkg jabłek, najlepiej szara reneta
– 1 łyżka kakao
– 250 ml mleka

Mak zalać gorącym mlekiem, zostawić do ostygnięcia i wchłonięcia płynu. Napęczniały mak zmielić dwukrotnie. Masło z cukrem utrzeć mikserem (do momentu, kiedy masło zmieni kolor na słomkowy). Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.  Dołożyć mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kakao, orzechy, starte razem ze skórką jabłka (na dużych oczkach) i wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i przełożyć do masy. Delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około godzinę.

4 thoughts on “Makowiec z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *