Ciasteczka cynamonowe

Przed świętami Bożego Narodzenia moja kuchnia zmienia się w „fabrykę ciasteczek”. Ciasteczka, pierniczki znikają w takim tempie, że kilka razy muszę robić dodatkowe porcje. Cóż, taki urok Świąt. 🙂

Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka cukru pudru
– 200 g masła
– 2 jajka
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżeczki cynamonu
– migdały
Wymieszać na stolnicy suche składniki. Dodać masło i kroić je na drobne kawałki. Dołożyć resztę składników (z wyjątkiem migdałów) i zagnieść ciasto (może to za nas zrobić malakser). Ciasto owinąć folią i zostawić w lodówce na minimum pół godziny. Następnie po kawałku rozwałkowywać i wykrawać ciasteczka. Dodawać do każdego po migdale (lekko wciskając je w ciasteczka). Piec w 180C ok. 10 minut. Jeśli ciasteczka będą zbyt długo w piekarniku to mogą być gorzkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *