Placek po węgiersku

Smaczna odmiana placka ziemniaczanego serwowanego z gulaszem. 🙂

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 cebula
– 1 jajko
– ½ szkl. mąki pszennej
– 2 łyżki kaszy manny
– sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Ziemniaki obrać. Na najdrobniejszych otworach tarki zetrzeć zarówno ziemniaki, jak i cebulę. Odlać nadmiar płynu. Dodać jajko, mąkę, kaszę mannę, przyprawy i wszystko dobrze wymieszać (może być potrzeba dodania większej lub mniejszej ilości mąki, w zależności od gatunku ziemniaków i stopnia odciśnięcia soku). Patelnię teflonową przesmarować olejem i nałożyć warstwę ziemniaków, aby powstał jeden duży placek.
Placek można obrócić na dwa sposoby: albo przerzucić go najpierw na duży talerz, następnie przykryć patelnią i całość odwrócić, tak, aby patelnia była na spodzie. Inna metoda to przerzucenie placka na drugą patelnię i dosmażenie z drugiej strony.
Podajemy oczywiście z gulaszem.

21 thoughts on “Placek po węgiersku

  1. Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety.
    Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    http://www.idealnafigura.com/gberes

    1. 1 raz robiłam takie i to był ostatni raz,bo szkoda produktów na takie nie wiadomo co.Grubo starte ziemniaki,pomimo powolnego i częstego odwracania byly twarde i nie smaczne.Pozdrawiam.

  2. Ja i moja rodzina uwielbiam właśnie placki ziemniaczane pod kazdą postacią.Mogą być z dynią,jabłkiem,cebulą czosnkiem, sosami, cukrem itd.małe,średnie,duze.Nigdy nie sprawiały mi problemu przy odwróceniu.Do ciasta nie dodaję jajka,bo jest twardy placek.Placki smazę powoli i bardzo często odwracam, wówczas są mięciutkie,smaczne i aromatyczne,az się chce je jeść.Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *