Hot-dogo pizza, czyli parówki i pieczarki w cieście drożdżowym

Jest to połączenie hot-dogów z pizzą. Świetne na obiad, ale również na przyjęcia.
Do tego sos czosnkowy, sos pomidorowy i sukces murowany. Pomysł nawiązuje do „szpinakowego torciku rustykalnego”, który mam na blogu. Widziałam go na jakimś zdjęciu w internecie i postarałam się odtworzyć.

Składniki na 2 sztuki (obiad dla 4 – 6 osób):
– 2 szkl. mąki
– ½ szkl.  ciepłego mleka
– 3  dag drożdży
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki cukru
– ½ łyżeczki oregano
– 1 jajko
– 500 gram pieczarek
– 1 cebula
– ok. 12 parówek dobrej jakości (najlepiej 92% mięsa)
– ok. 15 dag żółtego sera
– ketchup lub sos pomidorowy

W lekko podgrzanym mleku rozpuścić dokładnie cukier, drożdże i łyżkę mąki. Zaczyn odstawić do momentu, aż zacznie rosnąć. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, masło, sól, oregano, wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Połowę ciasta wyłożyć na papier do pieczenia obficie posypany mąką i cienko rozwałkować. Papier z rozwałkowanym plackiem przełożyć na blachę z piekarnika.
Kilka centymetrów od zewnętrznej krawędzi placka ułożyć okrąg z parówek przeciętych na pół.

Można położyć na nich po plasterku żółtego sera. Brzegi placka zawinąć tak, aby przykryć parówki. Każdy kawałek parówki przekroić na środku i parówki ustawić pionowo.

Płaski środek placka posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym. Ułożyć na nim połowę pieczarek, które wcześniej były pokrojone i usmażone wraz z cebulą (posolone i popieprzone). Pieczarki posypać startym żółtym serem (połową).

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na ok. 30 minut.
Z drugiej części składników zrobić tak samo drugą porcję.
Podawać z sosem czosnkowym czy pomidorowym i z sałatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *