Zapiekanka z cukinią, szpinakiem, serem pleśniowym

Zapiekanka, która starcza czteroosobowej rodzinie na dwa obiady. 😉

Składniki:
– 500 g mięsa mielonego (u mnie indyk)
– dwie małe cukinie
– 3 ząbki czosnku
– 150 g świeżych liści szpinaku
– 1 duża cebula
– 400 ml śmietany kremówki
– 200 g sera błękitnego Lazur lub gorgonzoli
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka, tymianek
Mięso podsmażyć na patelni doprawiając solą, pieprzem, mieloną papryką. Cukinię umyć i pokroić w plasterki ok. 4 mm (nie obierać). Na patelni, na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek. Do nich dołożyć umyte i pokrojone na mniejsze kawałki liście szpinaku. Chwilę podsmażać. Następnie wlać śmietanę i wkruszyć ser. Mieszać do momentu rozpuszczenia sera. Spróbować i doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Pogotować ok. 5 minut.
W naczyniach żaroodpornych (tę porcję rozkładam na dwa naczynia) układać kolejno: plastry cukinii posypane solą, pieprzem i tymiankiem, mięso, sos serowo-szpinakowy, plastry cukinii i sos serowo-szpinakowy. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20 minut.

5 thoughts on “Zapiekanka z cukinią, szpinakiem, serem pleśniowym

  1. zapiekanka wygląda ładnie właśnie ją zrobiłam i jest w piekarniku ale nie wiem na jaką temperaturę ja mam na 200 stopni i czasu nie podałaś

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *