Placek buraczany

Przepis, jak w przypadku ciasta marchewkowego, a efekt całkiem odmienny ;).
Placek buraczany jest mniej zbity, bardziej puszysty. Trzeba pamiętać, że pieczemy do momentu, kiedy będzie tzw. „suchy patyczek”.

Składniki (na keksówkę):
– 4 jaja
– 1 i 1/3 szkl. cukru
– 200 ml oleju
– 2 i ½ szkl. mąki
– 2 szkl. drobno startych surowych buraków
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników
– 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, powoli dodawać żółtka i cukier, ciągle miksując. Gdy cukier nie będzie już wyczuwalny to dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kwaskiem cytrynowym. Zmiksować do połączenia składników. Dodać buraki i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami kokosowymi lub bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C. Piec ok. 45 minut. Sprawdzić długim patykiem czy nie ma w środku surowego ciasta. Wyjąć z piekarnika, odczekać pięć –minut i ostrożnie wyjąć z formy. Zostawić do ostygnięcia na kratce.
Ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.

One thought on “Placek buraczany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *