Placek marchewkowy

Pyszny, prosty do wykonania placek. Wilgotny, pachnący cynamonem i skórką pomarańczową. Trzeba jedynie pamiętać, że długo się piecze. Koniecznie musi być suchy patyczek.

Składniki (na keksówkę):
– 4 jaja
– 1 i 1/3 szkl. cukru
– 200 ml oleju
– 2 i ½ szkl. mąki
– 2 szkl. drobno startej marchewki
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– garść rodzynek lub suszonej żurawiny
– 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, powoli dodawać żółtka, olej i cukier, ciągle miksując. Gdy cukier nie będzie już wyczuwalny to dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem (3 łyżki mąki odłożyć i wymieszać z nią bakalie). Zmiksować do połączenia składników. Wsypać bakalie i wymieszać łyżką. Na końcu dodać startą marchewkę i znów wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami kokosowymi lub bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C. Piec ok. godziny. Sprawdzić długim patykiem czy nie ma w środku surowego ciasta. Wyjąć z piekarnika, odczekać pięć – dziesięć minut i ostrożnie wyjąć z formy. Zostawić do ostygnięcia na kratce.
Ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.

3 thoughts on “Placek marchewkowy

    1. Już uzupełniłam, dziękuję za uwagę. Olej dodajemy wraz z żółtkami i cukrem, do ubitych na sztywno białek. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *