Placek z kaszą manną i musem śliwkowym

To taka wykwintniejsza wersja deseru z dzieciństwa. 😉

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):
– herbatniki
– 1 litr mleka
– 10 łyżek kaszy manny
– 5 łyżek cukru
– 180 gram masła
– 1 cukier waniliowy
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 70 dag śliwek
– 2 galaretki truskawkowe

Tortownicę wyłożyć herbatnikami.
W garnku zagotować mleko z masłem i cukrem. W innym naczyniu wymieszać kaszę mannę z wiórkami kokosowymi. Tę mieszankę wsypać na wrzące mleko i mieszać do momentu zgęstnienia. Gorącą masę wylać na herbatniki i zostawić do ostygnięcia.
Ze śliwek usunąć pestki. Włożyć je do garnka o grubym dnie i podgrzewać mieszając do momentu, kiedy puszczą sok. Wtedy można je podgrzewać bez mieszania. Trwa to ok. pół godziny. Rozgotowane śliwki zblendować. Odmierzyć szklankami ilość otrzymanego musu. Jeśli nie będzie czterech szklanek to uzupełnić tę ilość wodą. Mus z wodą zagotować i rozpuścić w nim dwie galaretki. Gdy ostygnie, to wylać na zimną masę z kaszy manny i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

One thought on “Placek z kaszą manną i musem śliwkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *