Tarte buraczki

Buraczki to prosty do wykonania, choć czasochłonny dodatek do obiadu. Z uwagi na wartości odżywcze buraków warto jednak ten czas poświęcić.
Tak przygotowane buraki mogą być samodzielnym dodatkiem lub bazą do różnych wariacji, czyli możemy dodać chrzan, starte jabłko czy podsmażyć je razem z cebulą.

Składniki:
– buraki
– sól, pieprz
– cukier
– kwasek cytrynowy

Buraki należy umyć i bez gotowania umieścić w garnku. Zalać wodą, tak aby wszystkie były zanurzone. Przykryć pokrywką i gotować ponad godzinę, do momentu aż będą miękkie. Wtedy odcedzić je, zostawić do ostygnięcia. Następnie trzeba buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Po starciu, doprawić je najpierw solą i pieprzem. Gdy będą już dostatecznie słone wtedy należy dodać cukier, a na końcu kwasek  cytrynowy.
Buraczki włożyć do wyparzonych słoików, dociskając masę. Zakręcić i pasteryzować około 1 godziny (wstawić do garnka, tak, aby słoiki się nie dotykały; wlać wodę do ¾ wysokości słoików; liczyć czas od momentu zagotowania).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *