Tarta z kalafiorem, papryką i czerwoną cebulą

Kolejna odsłona tarty. To danie, które w każdej wersji jest pyszne. 🙂 Ja miałam pięknego zielonego kalafiora, ale można użyć zwykłego lub brokułów.
Przy braku czasu można wyłożyć formę ciastem francuskim. Nie trzeba go wtedy podpiekać.

Składniki na spód (forma o średnicy 24 cm):
– 1 i ½ szkl. mąki pszennej np. typ 500
– 2/3 kostki zimnego masła (ok. 140 gram)
– 2 żółtka
– 2 łyżki zimnej wody
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki przypraw np. czosnek granulowany lub zioła prowansalskie

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę. Nożem kroić masło. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Można również wszystkie składniki włożyć do malaksera i poczekać, aż on wyrobi ciasto za nas. 🙂 Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem (albo wylepiać po kawałku, albo rozwałkować i przenieść na wałku). Nakłuć ciasto widelcem, wysypać grochem lub specjalnymi kulkami obciążającymi i wstawić na 10-15 minut do nagrzanego do 180C piekarnika.

Składniki na farsz:
– 1 zielony kalafior lub brokuł lub zwykły kalafior
– ½ czerwonej papryki
– 1 czerwona cebula
– 5 jajek
– 300 ml słodkiej śmietany np. kremówki
– sól, pieprz, słodka papryka

Kalafior krótko pogotować w słonej wodzie lub na parze (ma być twardawy). Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na podpieczonym spodzie (jeśli używamy ciasta francuskiego to spodu nie trzeba wcześniej piec) poukładać kalafior, paprykę i cebulę. W innym naczyniu roztrzepać jajka ze śmietaną i przyprawami i tę mieszankę wylać na przygotowaną tartę. Piec w 180C ok. 30-40 minut.

4 thoughts on “Tarta z kalafiorem, papryką i czerwoną cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *