Kabaczek faszerowany mięsem i kaszą gryczaną

Dziś kabaczek faszerowany mięsem mielonym i kaszą gryczaną. Sam w sobie stanowi sycącą propozycję na obiad. Można go podawać z różnego typu dipami.

Składniki:
– 1 duży kabaczek
– 500 gram mięsa mielonego
– 100 gram kaszy gryczanej
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 jajka
– sól, pieprz, słodka papryka, tymianek i oregano

Na patelni, z odrobiną oliwy, należy zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone i smażyć, aby mięso nie było surowe i aby odparował płyn.  W garnku ugotować kaszę gryczaną i dobrze odsączyć. Kaszę wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, tymiankiem i oregano. Dodać surowe jajka i całość wymieszać.
Kabaczka cienko obrać. Przekroić na pół i wydrążyć łyżką, wyrzucając gniazda nasienne (powstanie tuba). Farsz wkładać do kabaczka, mocno ugniatając. Nafaszerowane warzywo przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać z wierzchu przyprawami, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190C ok. 40-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić potrawę „aby odpoczęła” przez chwilę przed pokrojeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *