Dynia marynowana

To świetny dodatek do mięs. Troszkę koloru lata na zimowym stole. 🙂

Składniki:
– 1 średniej wielkości dynia
– 1 szkl. octu
– 3 szkl. wody
– 200 gram cukru (niecała szklanka)

Dynię należy obrać, wyrzucić nasiona i pokroić w kostkę.
Do wyparzonych słoików włożyć po 5 goździków i pokrojoną dynię.
Ocet, wodę i cukier zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików, które od razu zakręcić.  Zalewy z podanych proporcji wystarcza mniej więcej na dwa litrowe słoiki.
Słoiki wstawić do garnka z wodą (wody powinno być do ¾ wysokości słoików), doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować 20 minut.

3 thoughts on “Dynia marynowana

  1. witaj,
    bardzo ciekawy przepis, mam takie pytanie, bo sama mam złe doświadczenia z przetworami z dyni. Robiłam konfiturę i niestety wszystko się popsuło. Czy dynia marynowana lepiej się przechowuje? Jak smakuje taka dynia marynowana, bo przyznam, że nigdy nie jadłam. Mam jeszcze jedną dynię i nie wiem co z nią zrobić. Po ostatnich przykrych doświadczeniach mam ochotę ją wyrzucić ale jeszcze się waham.

    1. Jeszcze nigdy dynia marynowana mi się nie popsuła. Ocet konserwuje, a do tego pasteryzacja gwarantuje, że przetwory przetrwają :). Żmudne jest jedynie krojenie dyni w kostkę – trzeba do tego trochę siły. 🙂 Dynia jest słodko-kwaśna. Dobra do mięs, bo wyrazista.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *