Ciasteczka serowo-jabłkowe

Proste przepisy trwają pomimo upływu czasu :). Ten poza prostotą wykonania broni się również smakiem. To potrawa dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich deserów ;). Najlepiej wybierać mało soczyste jabłka.

Składniki (trzeba odważyć taką samą ilość każdego składnika; z mojej porcji wychodzi ok. 70 ciasteczek):
– 400 gram białego sera (nie wiaderkowego)
– 400 gram masła
– 400 gram mąki pszennej + mąka do podsypywania
– 5-6 dużych jabłek
– cukier puder do posypania

Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść lub włożyć do malaksera i poczekać, aż on zrobi to za nas. Następnie zawinąć w folię i włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić na grubsze plasterki.
Ciasto brać po kawałku, wałkować, wykrawać szklanką lub innym naczyniem kółka. Jeśli kółka będą się rwały to znak, że należy dodać więcej mąki do ciasta i zagnieść jeszcze raz. Na jednej połowie kółka należy ułożyć plaster jabłka (cieńszą częścią do środka)  i przykryć pozostałą połową koła. Brzegi delikatnie zlepić, tylko do momentu, do którego się da. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 20 minut.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.

3 thoughts on “Ciasteczka serowo-jabłkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *