Placek drożdżowy ze śliwkami

Klasyka smaku :).
Aby bezproblemowo poradzić sobie z ciastem drożdżowym, należy pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a mąkę trzeba przesiać.

Składniki (na blaszkę o wymiarach 39 x 25 cm):
– 7 dag drożdży
– pół kilo mąki pszennej typ 500
– 8 żółtek
– 200 gram masła
– 1 szklanka cukru
– cukier waniliowy
– pół szklanki mleka
– ok. 70 dag śliwek

Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące) i rozpuścić w nim drożdże wraz z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić do podwojenia objętości.
Żółtka ubić z cukrem, aż zmienią kolor na znacznie jaśniejszy. Do przesianej mąki dodać mleko z drożdżami i wymieszać. Następnie dodać jajka z cukrem i wyrobić ciasto ręką lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Gdy będzie ładnie odchodziło od ręki, to dodać roztopione masło i znów wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. W miseczce przesypać je cukrem i odstawić na pół godziny. Można również posypać cynamonem.
Gdy ciasto wyrośnie to należy przełożyć je do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub wiórkami kokosowymi. Na wierzch trzeba ułożyć połówki śliwek. I posypać kruszonką.

Kruszonka:
– 100 gram masła w temperaturze pokojowej
– ¾ szkl. cukru
– ¾ szkl. mąki pszennej
Wszystkie składniki wyrabiać ręką, rozcierając między palcami, aby utworzyły się małe kawałki. Posypać kruszonką ciasto i wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 160C. Piec ok. 35 minut (delikatnie sprawdzić patyczkiem czy nie jest surowe w środku). Ja piekę w opcji góra – dół, ale po ok. 20 minutach zostawiam jedynie górną grzałkę.

23 thoughts on “Placek drożdżowy ze śliwkami

  1. Ja mam sposób na to, żeby ciasto drożdżowe było jeszcze lepsze. Trzeba część mąki np. szklankę zalać wrzącym mlekiem/sparzyć/ rozcierając szybko, żeby nie zrobiły się kluski. Gorącego mleka trzeba wtedy ze 2 szklanki. Ciasto jest bardziej „wilgotne”, dłużej zachowuje świeżość. Sprawdziłam to.

  2. Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdemu to polecam

  3. Ten placek może jest smaczny ale żaden placek nie będzie lepszy od przepisu na placek kociewski, nie trzeba przestrzegać mąki,temperatury na produkty,ilość jaj mniejsza, mniej drożdży, rewelacyjny. Na pewno smaczniejszy i pewny,że się nie uda, bo zawsze jest bardzo dobry.Zawsze się uda. Bez lęku, serio…..

  4. Dla mnie jest to absolutna blaga, źle podane proporcje, a już na pewno zbyt mało mąki przy takiej ilości żółtek i tłuszczu. Otrzymujemy papkę, w którą roztopione masło nie chce się wchłonąć.
    Próbowałam ratować, dodając mąki, ostatecznie ciasto, wcale nie tanie, poszło do śmieci. Jestem głęboko rozczarowana.
    Nie wiem, co jest na zdjęciu, ale z pewnością nie placek drożdżowy wg podanego przepisu.

    1. Żółtka ubite z cukrem są gęste. Ciasto, po ich dodaniu nie jest rzadkie. Na końcu, po wlaniu tłuszczu, nadal trzeba przez chwilę ciasto wyrabiać, aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Można to robić ręcznie lub końcówką miksera.

  5. ciasto drożdzowe odstawiłam w ciepłe miejsce i w ogole nie rośnie… a już minęła z godzina…. też wydaje mi sie ze te proporcje są złe… zobaczymy co wyjdzie po upieczeniu, pewnie zakalec. dam znac

  6. Szkoda czasu na ten przepis! Ciasto w ogóle nie rośnie!!! Tak samo jak poprzedniczka w komentarzu czekam już ponad godzinę… Żałuję, że nie wzięłam pod uwagę wcześniejszych komentarzy tylko czas straciłam i składniki na ciasto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *