Stek z tuńczyka z ogórkowo-pomidorową salsą

Tuńczyk to taki produkt idealny – trudno go zepsuć, nie wymaga wiele czasu ani pracy. Tylko czemu jest tak drogi 🙂 ?

Składniki:
– 4 kawałki steku z tuńczyka po ok. 150 gram
– oliwa
– 1 ogórek
– pęczek szczypiorku
– pół czerwonej papryki
– 1 duży pomidor
– sól, pieprz
– łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– łyżkę soku z cytryny

Tuńczyka dobrze nasmarować oliwą, posolić, popieprzyć i odstawić do lodówki na ok. godzinę.
Ogórka obrać, wyrzucić gniazda nasienne, pokroić go w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i również pokroić. Pokroić szczypior, paprykę, natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszać i dodać sól, pieprz, sok z cytryny  i oliwę.
Tuńczyka grillować po dwie minuty z każdej strony (na rozgrzanym grillu) lub smażyć na patelni.
Podawać z położonymi na wierzchu warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *