Przecier pomidorowy

Cóż, każdy, kto spróbował, wie, że jest różnica między przecierem pomidorowym wyprodukowanym masowo, a tym zrobionym samodzielnie. Oczywiście na korzyść tego drugiego :). To tak, jak ze smalcem domowego wyrobu i tym sklepowym. 😉

Składniki:
– 3 kg mocno dojrzałych pomidorów
– sól
– pieprz
– cukier
Pomidory najlepiej sparzyć i obrać ze skórki. Nie trzeba tego robić, ale ułatwia to przecieranie. Wykroić z nich twardy środek, pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka. Gotować ok. 2 godzin, co jakiś czas mieszając. Posolić do smaku.
Po tym czasie, sitko postawić na drugim garnku i pomidory przecierać przez nie. Można też użyć specjalnego urządzenia do przecierania z korbką, co skróci czas pracy. Uzyskany przecier zagotować i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Przylać do wyparzonych słoików lub butelek i pasteryzować ok. 15 minut
od zagotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *