Pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Pyszna, sycąca, wytrawna wersja pierogów. Polecam.


Składniki na ciasto:
– 3 szklanki mąki, najlepiej typ 500 np. poznańska
– 1 jajko
– 1 żółtko
– niecała szklanka gorącej wody
– łyżka masła
– szczypta soli

Wszystkie składniki należy razem zagnieść, aby uzyskać jednolite ciasto. Uważać, żeby się nie oparzyć gorącą wodą. Zasada najważniejsza: nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto się łatwo kleiło i cienko rozwałkowywać odrywając ciasto po kawałku, przy czym resztę przykrywać miską, żeby nie wysychało. Pierogi wykrawać szklanką, nałożyć nadzienie, skleić i gotować w osolonej wodzie, do momentu, kiedy wypłyną.

Składniki na nadzienie:
– 1 pierś kurczaka, którą należy posolić, popieprzyć, usmażyć na patelni i drobno pokroić
– 250 gram zblanszowanego i drobno pokrojonego szpinaku
– 100 gram drobno pokrojonego sera feta
– 1 rozdrobniony ząbek czosnku
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wszystkie składniki dobrze wymieszać widelcem i doprawić przyprawami.

4 thoughts on “Pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

  1. Danie wygląda rewelacyjnie i domyślam się, że równie dobrze smakuje. Muszę je wypróbować! Dzięki za inspirację 🙂

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *