Sernik z nutellą i oreo

Byłam szczęśliwą posiadaczką pięknych czereśni (podziękowania dla mamy Oskara :)). A cóż lepiej pasuje do czereśni od czekolady ;). Dlatego dziś przepis na sernik na zimno z chrupiącym spodem z ciastek oreo i warstwą serową z jogurtów greckich i nutelli.

Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):
– 1,2 kg jogurtów greckich (4 opakowania)
– 4 czubate łyżki nutelli
– 3 łyżki żelatyny
– 300 gram ciastek oreo lub podobnych
– 50 gram stopionego masła
– pół kilo czereśni
– 1 galaretka truskawkowa

Ciastka wrzucić do malaksera i rozdrobnić (całe łącznie z masą, która jest w środku). Masło roztopić w garnuszku i przelać do rozkruszonych ciastek. Całość wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy (na spodzie blaszki połozyć papier do pieczenia i nałożyć obręcz). Wyrównać masę ciasteczkową i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
Jogurty przełożyć do miski, dodać nutellę i wymieszać rózgą. W 100 ml ciepłej wody dobrze rozmieszać żelatynę. Uwaga! Nie może być grudek. Następnie żelatynę powoli (po łyżce) dodawać do masy jogurtowej i mieszać rózgą. Wyłożyć na spód i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Umyte czereśnie osuszyć i wyjąć z nich pestki. Poukładać je na masie jogurtowej, a następnie zalać gęstniejącą galaretką. Znów wstawić placek do lodówki.
Przed zdjęciem obręczy z blaszki należy najpierw nożem przejechać po niej, „odkrawając” placek.

4 thoughts on “Sernik z nutellą i oreo

  1. Nie polecam, należy dodać więcej żelatyny na taką ilość jogurtu, mnie wyszła totalna katastrofa po zdjęciu obręczy ;( Widac nie sprawdzony przepis. Szkoda mi produktów.

    1. Wszystkie przepisy, które umieszczam na stronie są sprawdzone. Do każdego dołączam zdjęcie, które robię własnoręcznie. Na zdjęciu widać, że placek ma dobrą konsystencję. Czy dała Pani 3 łyżki żelatyny?

  2. Wykorzystałam przepis, zmieniając go po swojemu (jak każdy prawie). Do wykonania spodu użyłam zwykłych ciastek typu markizy (czekoladowych z białym kremem). Do tego 2 duże jogurty greckie i pół litra śmietany ubitej z cukrem. Na wierzch zmiksowane i przetarte przez sitko maliny (około pół litra) posłodzone łyżeczką miodu zmieszane z galaretką malinową rozpuszczoną w połowie porcji wody.
    Całość – rewelacja. Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *