Muffiny ze szpinakiem

Szukałam niesłodkiej przekąski, którą mogłabym dać córce na wycieczkę. Wybór padł na muffinki ze szpinakiem wg Anety i Jana Kuroniów, które „wzbogaciłam” żółtym serem.

Składniki (ok. 18 muffinek):
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 300 gram świeżego szpinaku
– 2 jaja
– 1 szkl. mleka
– ½ szkl. oleju
– 2 czubate szkl. mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki pieprzu
– 2 łyżeczki (płaskie) soli
– 100 gram startego żółtego sera

Drobno pokrojoną cebulę trzeba wrzucić na łyżkę rozgrzanego oleju i zeszklić. Dodać drobno posiekany czosnek i umyte, osuszone, pozbawione łodyżek liście szpinaku. Przesmażyć, aż zmniejszy się objętość szpinaku. W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. W drugim wymieszać mleko, jaja, olej. Następnie połączyć zawartość tych dwóch naczyń. Dodać wystudzony szpinak, a na końcu wmieszać starty żółty ser.
Nakładać do foremek z papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25minut (sprawdzić patyczkiem).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *