Sandacz z warzywami

Jeśli będzie mieli takie szczęście jak ja i dostaniecie dużego, pięknego sandacza, to pyszny obiad zrobi się sam. 🙂 Mięso tej ryby jest delikatne i białe, a ości łatwe do oddzielenia. Podczas pieczenia nie ma charakterystycznego dla ryb zapachu.

Składniki:
– sandacz
– por
– marchew
– masło
– sól, pieprz

Sandacza należy wypatroszyć, oczyścić (uwaga ma ostre płetwy i skórę) i umyć. Posolić i popieprzyć. Zostawić w lodówce na kilka godzin. Por i marchew pokroić w talarki. Do środka ryby włożyć warzywa i dwie łyżki masła. Całość owinąć papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190C na ok. pół godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *