Czerwony barszcz

Jak ugotować barszcz, aby miał piękny kolor i głęboki smak? To prostsze niż myślisz. 😉

Składniki:
– włoszczyzna
– 5-6 średnich buraków
– 2 gałązki lubczyku (maggi)
– 2 gałązki selera
– sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
– 1 jabłko
– kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
– opcjonalnie mięso

Barszcz czerwony może być nagotowany na wywarze warzywno-mięsnym, ale równie smaczny (wersja Wigilijna) jest przygotowany na samych warzywach.
Należy rozpocząć od obrania włoszczyzny i buraków. Wszystko dokładnie umyć. Zagotować wodę, osolić ją, wrzucić kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jeden liść laurowy i włoszczyznę. Gdy wywar będzie wrzał to trzeba zmniejszyć gaz i dodać buraki (większe przekroić na ćwiartki). Na małym ogniu gotować ok. godziny. Nie można zupy zagotować, bo straci kolor. Gdzieś w połowie gotowania dodać gałązki lubczyku i liście selera. Wrzucić ćwiartki jabłka. Doprawić przyprawami i na koniec kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Całość przecedzić.
Włoszczyznę można zmielić z mięsem na paszteciki, a z buraków zrobić ćwikłę czy sałatkę.

One thought on “Czerwony barszcz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *