Pierogi z truskawkami

To obowiązkowa pozycja w letnim jadłospisie.:)  Pyszne. Szczerze polecam to pierogowe ciasto. Jest elastyczne, łatwe do rozwałkowania i sklejenia.

Składniki na ciasto (ponad 70 pierogów):
– 3 szklanki mąki, najlepiej typ 500 np. poznańska
– 1 jajko
– 1 żółtko
– niecała szklanka gorącej wody
– łyżka masła
– szczypta soli
– truskawki

Wszystkie składniki należy razem zagnieść, aby uzyskać jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy miską, żeby nie wysychało i odkrawamy po kawałku. Pierogi wykrawać szklanką, nakładać truskawki posypane wcześniej cukrem, skleić i gotować w osolonej wodzie, do momentu kiedy wypłyną.
Pierogi można zamrozić. W takim przypadku, surowe należy włożyć do woreczka foliowego, układając je pojedynczo, aby się nie sklejały i zamrozić, do zamrożonych można dołożyć kolejną warstwę. Gotować wrzucając od razu do wrzątku.
Podawać można ze śmietaną, jogurtem czy z sosem ze zblendowanych truskawek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *