Rogaliki drożdżowe – topielce

Przepis od babci. Robimy je od zawsze i niezmiennie świetnie smakują. Pamiętajcie tylko, żeby do środka wkładać owoce np. jabłko lub twardą marmoladę. Dżemy na żelfiksach wyciekną.

Składniki:   
– 5 szkl. mąki pszennej
– ¾ szkl. mleka
– 10 dkg drożdży
– 500 gram margaryny lub masła
Na stolnicę przesiać mąkę i dodać pokrojony tłuszcz. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i zostawić do wyrośnięcia. Wtedy dodać je do mąki z tłuszczem i razem wyrobić na gładkie ciasto, które następnie należy włożyć do zimnej wody. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię to można je wyjąć. Trzeba odrywać po kawałku i wałkować, aby kształtem przypominało koło. Wtedy ciąć jak pizzę. Blisko podstawy trójkątów, które otrzymaliśmy należy nakładać owoce lub marmoladę i rolować. Na koniec ułożyć papierze, na blaszce, nadając rogalikowi lekko wygięty kształt. Piec w 180C przez ok. 10-15 minut. Po ostygnięciu rogaliki można polukrować.

30 thoughts on “Rogaliki drożdżowe – topielce

  1. Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

  2. Rogaliki, u nas też są odkąd sięgam pamięcią:-), co zapoczątkowała moja mama. Są pyszne i do herbaty, i do kawy, ale tak zupełnie same też się sprawdzają:-)
    Topielce, brzmi intrygująco:-) hmmm, ciekawe. To jak długo trzeba czekać aby cisto wypłynęło, w zimnej wodzie to trochę będzie trwało, chyba?

    zapraszam Cię do mnie w wolnym czasie na małe co nie co:-)
    pozdrawiam

  3. Ale to ciasto włożyć do wody, zawinięte w folię, czy bez niczego? nie rozpuści się? Może głupio pytam, ale wolę się upewnić, proszę o odp. 🙂

    1. Ciasto należy włożyć do zimnej wody bez niczego (nie owinięte w nic). Nie rozpuści się :). Za to będzie delikatne, łatwo się rozwałkuje.

    1. Nie liczyłam, ale dużo. Klasa mojego dziecka (28 osób) się najadła.:) Zazwyczaj upieczone rogaliki dzielę. Część lukruję i zostawiam do zjedzenia, a część pakuję szczelnie w torebkę foliową (oczywiście wystudzone) i zamrażam. Potem wystarczy tylko po rozmrożeniu je polukrować. Możesz też zrobić je z połowy porcji.

  4. Właśnie czekam aż ciasto wypłynie. Zrobiłam z połowy porcji i mam nadzieję, że wyjdą. A co do nadzienia to mogą być jabłka z cynamonem albo gruszka z wanilią? Nie musi być marmolada?

    1. Udadzą się na pewno :). Z jabłkiem lub gruszką są pyszne i nie ma problemu, że coś wycieknie ;). Trzeba je jedynie polukrować bo będą mało słodkie. Powodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *