Brownie

Ciasto dla wielkich miłośników czekolady, zwłaszcza gorzkiej. 🙂 Trudno o coś bardziej czekoladowego. Jeden kawałek syci na długo.
Przepis zamieszczam na specjalną prośbę Pani Krysi z Kalisza. 🙂  Pozdrowienia.

Składniki (na blachę o wymiarach 33 x 23 cm):
– 375 g masła
– 375 g gorzkiej czekolady min 70%
– 6 jajek
– 1 cukier waniliowy
– 1 i ½ szkl. cukru
– 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej

Rozpuścić czekolady z masłem w kąpieli wodnej (postawić mniejszy garnek na większym, w którym jest woda, która się gotuje. Spód garnka z czekoladą i masłem nie powinien dotykać wody).  W innej misce ubijać mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym.  Do jajek dodać czekoladową mieszaninę, która lekko przestygła. Nadal miksować. Dodać mąkę i miksować jedynie do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 minut (powierzchnia ciasta ma być upieczona, sucha, ale nie sprawdzajcie patyczkiem. Ciasto jest wilgotne w środku).
Do ciasta można włożyć orzechy, wiśnie czy maliny.

2 thoughts on “Brownie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *