Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem

Drożdżówka z kwaskowawym rabarbarem na deser, na drugie śniadanie, na piknik … Zawsze będzie świetnie smakowała. 


Składniki (ok. 25 sztuk):
– 3 szklanki mąki pszennej
– 40 gram drożdży
– 100 g stopionego, chłodnego masła
– 1/2 szkl. mleka
– 2 jaja
– 1 żółtko
– szczypta soli
– 1 cukier waniliowy
– ½ szkl. cukru + 4 łyżki
– 1,7 kg rabarbaru
Rabarbar trzeba obrać, umyć i pokroić na centymetrowe kawałki. Na metalową patelnię lub do garnka z grubym dnem wsypać pół szklanki cukru i wlać 2 łyżki wody, zamieszać i zostawić na małym ogniu (nie mieszać) do momentu, kiedy mikstura będzie delikatnie żółtawa. Wtedy od razu wrzucić rabarbar i wymieszać. Gotować ok. 10 minut. Potem wyłożyć rabarbar na durszlak i zostawić do odsączenia.
Teraz można zarobić ciasto. Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Zostawić je na chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę, dodać 3 łyżki cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dołożyć drożdże i masło. Zamieszać. Dodać jajka i żółtko wyrobić ciasto do momentu, kiedy ładnie będzie odchodziło od dłoni. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Połowę ciasta wyłożyć na stolnicę i rozwałkować, tak, aby otrzymać prostokąt. Wyłożyć na ciasto rabarbar i zwijać jak roladę (od węższego boku). Roladę kroić na ok. 2 cm kawałki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 20 minut.
Polukrować po ostudzeniu.

Rabarbalove

2 thoughts on “Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *