Tarta ze szparagami i łososiem

Jeśli znacie kogoś, kto nie lubi szparagów to podajcie mu je w tej formie. Zje na pewno 🙂

Składniki:
– pęczek zielonych szparagów
– dwa duże plastry wędzonego łososia
– 4 jajka
– 200 ml śmietany kremówki
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– opakowanie ciasta francuskiego

Szparagi obrać (główki zostawić), odciąć zdrewniałe końcówki i włożyć do garnka z wrzącą wodą z łyżeczką soli i cukru. Gotować 3 minuty, wyjąć i włożyć na chwilę do zimnej wody. Wyjąć i osuszyć. Dno formy wyłożyć ciastem francuskim, które należy kilkakrotnie nakłuć widelcem. Szparagi pokroić na mniejsze części i poukładać na cieście, między nimi powkładać kawałki wędzonego łososia. W oddzielnym naczyniu rozmieszać jajka ze śmietaną i przyprawami. Tą mieszanką zalać szparagi i łososia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok. pół godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *