Tort jaglany z kremem orzechowym

Zdrowy, a przy tym smaczny tort, który można jeść bez wyrzutów sumienia? Tak, to możliwe. Dziś przepis na tort z użyciem kaszy jaglanej i kremu z orzechów nerkowca. Otrzymujemy spód, który jest bardziej puszysty i mniej zbity niż brownie, ale bardziej wilgotny niż biszkopt. A krem i owoce jeszcze go uatrakcyjniają. 🙂

Składniki na spód (tortownica o średnicy 24 cm):
– 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
– ½ szkl. mielonych orzechów laskowych
– ½ szkl. mąki, na którą nie macie alergii 🙂
– 4 duże łyżki kakao
– 150 ml oliwy
– 3 jajka
– garść rodzynek
– 200 ml jogurtu naturalnego
– łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżeczka kardamonu
– ½ szkl. miodu płynnego

Szklankę ugotowanej kaszy jaglanej krótko zblendować, dołożyć żółtka jaj i nadal blendować, na jednolitą masę. Następnie kolejno dodawać miksując: mielone orzechy, oliwę, mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, kardamon, jogurt i miód. Następnie w oddzielnym naczyniu, na sztywno ubić białka ze szczyptą soli. Białka dołożyć do masy i wymieszać całość łyżką. Na koniec włożyć garść rodzynek. Spód tortownicy wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika. Piec ok. pół godziny do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Składniki na krem:
– 200 gram orzechów nerkowca
– 100 ml soku jabłkowego
– cukier lub syrop z agawy wg uznania

Orzechy zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie odlać wodę i orzechy dobrze zblendować razem z sokiem jabłkowym. Dosłodzić  zgodnie z upodobaniami.

Krem wyłożyć na wierzch wystudzonego placka i przybrać owocami.

15 thoughts on “Tort jaglany z kremem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *