Makaron z sosem a’la bolognese

Potrawę zatytułowałam a’la bolognese, żeby uniknąć komentarzy, że nie jest to przepis oryginalny, bo warzywa starte, a nie pokrojone w drobną kostkę, że nie ma wina itd. Niezależnie od nazwy, smak gwarantowany. 🙂

Składniki:
– 500 gram mielonego mięsa
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 gałązki selera naciowego
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 500 gram przecieru pomidorowego
– sól, pieprz, oregano (łyżka), bazylia (pół łyżki)
– 500 gram makaronu

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodać mięso mielone i podsmażyć.  Dołożyć starte marchewki, startą pietruszkę i drobno pokrojony seler naciowy. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko smażyć, aż będzie miękkie. Dolać przecier pomidorowy. Podusić. Na koniec dodać oregano i bazylię.
Sos podawać z ugotowanym al dente makaronem.

2 thoughts on “Makaron z sosem a’la bolognese

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *