Makaron z sosem carbonara

Kiedy, robiąc zakupy w jednym z marketów zobaczyłam makaron z suszonymi grzybami w składzie – wiedziałam, że muszę go przygotować  z sosem carbonara :).

Składniki:
– makaron farfalle 500 gram
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 100 gram startego, twardego żółtego sera
– 200 ml słodkiej śmietany
– 300 gram boczku pokrojonego w kostkę
– 3 żółtka
– sól, pieprz, bazylia, oregano

Makaron ugotować al dente i odcedzić.
Boczek podsmażyć na patelni, aż do zezłocenia. Odlać trochę tłuszczu i dodać pokrojone drobno cebulę i czosnek, chwilę smażyć.  W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami, startym żółtym serem i przyprawami (uważać z solą, bo boczek jest słony). Tę mieszankę dodać do zawartości patelni, zamieszać i od razu zdjąć z kuchenki. Sos wlać do ciepłego odcedzonego makaronu i wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *