Mini mazurki kajmakowe

Proste i efektowne mini mazurki, cudownie kajmakowe, niesamowicie słodkie. Można je zrobić samemu od podstaw zgodnie z przepisem lub skorzystać z półproduktów, jeśli naprawdę brak czasu lub pewności w kuchni.

Składniki na ciasto (ok. 20 foremek):
– 1 i ½ szkl. mąki krupczatki
– 200 gram masła
– ½ szkl. cukru
– 2 żółtka
– 1 łyżka zimnej wody
– szczypta soli
Wszystkie składniki posiekać  nożem, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu, ciasto cienko rozwałkować (nie podsypywać mąką)  i wylepiać nim nasmarowane masłem foremki (nie mogą być silikonowe). Ciasto ponakłuwać widelcem. Wkładać do nagrzanego do 180C piekarnika.  Piec ok. 10-15 minut do zezłocenia.

Upieczone babeczki napełniać gotową masą kajmakową z puszki (nie podgrzewać) lub masą uzyskaną przez dwugodzinne gotowanie słodzonego, skondensowanego mleka w puszce, zalanej wodą (otwierać wystudzone).  Pod masę kajmakową można włożyć połówkę włoskiego orzecha.

Ozdabiać według uznania.

One thought on “Mini mazurki kajmakowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *