Babka krówkowa/kajmakowa

Obojętnie której nazwy użyjecie, każda oddaje charakterystyczny smak masy krówkowej, czyli podgrzanego, słodzonego, skondensowanego mleka. Najprostszy z przepisów i na dodatek zawsze się udaje.

Składniki (na tzw. „keksówkę” lub okrągłą foremkę na babki):
– 2 szkl. mąki pszennej np. tortowej
– 1 jajko
– 12 łyżek oleju słonecznikowego
– ½ szkl. cukru
– 1 łyżeczka sody
– 1 szkl. mleka
– 6 czubatych łyżek masy kajmakowej gotowej lub otrzymanej po dwugodzinnym gotowaniu puszki skondensowanego, słodzonego mleka zanurzonej całkowicie w wodzie (uwaga puszki nie otwierać, gdy jest gorąca)

Wszystko razem włożyć do miski i krótko zmiksować do połączenia składników (lub dobrze wymieszać łyżką). Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180C ok. 45 minut (do suchego patyczka). Można polać polewą.

5 thoughts on “Babka krówkowa/kajmakowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *