Carpaccio z buraka i jabłka

Lekka i zdrowa przekąska/sałatka dla osób dbających o linię i zdrowie. Za sprawą świeżego jabłka uzyskujemy orzeźwiający smak.

Składniki:
– 1 duży burak
– połowa jabłka
– płatki migdałów
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– 4 łyżki oliwy
– sól, pieprz
Buraka należy umyć, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez godzinę. Gdy burak ostygnie to trzeba go obrać i pokroić np. obieraczką do warzyw na cieniutkie plastry. Jabłko obrać i również pokroić na cienkie plastry. Plasterki buraka i jabłka poprzekładać na talerzu. Całość posypać płatkami migdałów i polać sosem balsamicznym (ocet balsamiczny, miód, oliwę, sól i pieprz dobrze wymieszać rózgą).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *