Domowa pizza na cienkim cieście

Dzieci twierdzą, że ta pizza jest lepsza niż kupna. My zazwyczaj robimy z podwójnej porcji. Wtedy część zostaje do podgrzania na kolację ;). Ciasto jest bardzo cienkie i chrupiące. Piekę ją na dużej, czarnej blaszce z piekarnika. Jest prostokątna, ale kroję ją tradycyjnie w trójkąty (kroję, tak jak przy przygotowywaniu rogali  marcińskich).

Składniki na ciasto (na jedną blaszkę z piekarnika):
– ½ szkl. ciepłej wody
– 1 i ½ szkl. mąki typ 500
– 30 gram drożdży
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka oregano
– szczypta soli

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. W misce wymieszać mąkę z solą, oregano, dodać oliwę i rozpuszczone w wodzie drożdże. Dobrze wszystko wyrobić, aby otrzymać jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Blaszkę wysmarować oliwą, wyłożyć na nią ciasto i cienko rozwałkować (nie podsypywać mąką).
Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem. Na to układać składniki. U mnie są to: pieczarki (pokrojone w plastry i wcześniej krótko podsmażone i odsączone), cienko pokrojona cebula, pierś kurczaka (oprószona solą, curry, usmażona i drobno pokrojona), pokrojona w kostkę papryka. Na wierzch posypać startą mozzarellą lub innym startym, twardym żółtym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C od 20 co 30 minut.

 

3 thoughts on “Domowa pizza na cienkim cieście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *