Babka

Szybka, prosta, delikatna, a przy tym wilgotna babka. Idealna.

Składniki (na okrągłą foremkę lub keksówkę):
– 4 jajka
– 1 szkl. cukru
– 1 szkl. mąki ziemniaczanej
– 5 łyżek mąki zwykłej
– 1 duża łyżka proszku do pieczenia
– 1 szkl. oleju
– 1 łyżka octu
– 1 łyżka kakao

Ubić białka ze szczyptą soli. Powoli dodawać żółtka i cukier i nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i miksować. Na koniec wlać olej i ocet i znowu zmiksować. Z masy odlać ok. 1/3, do której należy dołożyć łyżkę kakao i dobrze wymieszać.
Foremkę starannie wysmarować masłem i posypać wiórkami kokosowymi (lub bułką tartą).
Najpierw wlać część jasnego ciasta, na to wyłożyć masę z kakao i na wierzch znowu wylać jasne.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez około godzinę (można sprawdzić patyczkiem czy babka jest gotowa). Po upieczeniu trzeba wyjąć babkę z foremki i zostawić obróconą do góry dnem aż do wystygnięcia. Na koniec można ją posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

One thought on “Babka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *