Zapiekanka makaronowo-brokułowa

Co zrobić, gdy mamy 15 minut na przygotowanie obiadu? Najlepiej zapiekankę z makaronem. 🙂 Jest to szybka, prosta i smaczna propozycja dla całej rodziny. Sos beszamelowy gwarantuje, że nawet dzieci zjedzą brokuły.

Składniki:
– 200 gram makaronu np. świderki
– 1 brokuł
– 2,5 szklanki mleka
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– sól
– pieprz
– gałka muszkatołowa
– opcjonalnie starty żółty ser

Makaron ugotować al dente.  Brokułu ugotować na parze lub w wodzie (jeśli gotujemy w wodzie to sól i cukier do wody wsypujemy tuż przed wyjęciem warzywa, żeby nie stracił koloru). Nie można go rozgotować. W rondelku przygotować sos beszamelowy. Teraz nie można odchodzić od kuchenki. Włożyć masło i rozpuścić. Do niego dodać mąkę i mieszać przez chwilę łyżką, aż mąka wchłonie masło. Wlać mleko i wszystko mieszać rózgą. Dodać przyprawy i nadal mieszać. W miarę podgrzewania sos zacznie gęstnieć.  Wtedy zdjąć rondel z kuchenki. Można dodać starty żółty ser i zamieszać.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, na niego wyłożyć różyczki brokułu i całość zalać sosem beszamelowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160C ok. 20 minut. Jeśli danie przygotowujemy na następny dzień to naczynie owinąć folią i włożyć do lodówki bez zapiekania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *