Skubaniec, kruszon, pleśniak

Jeden placek, a tyle różnych nazw. 😉 Cóż, najważniejsze, że smaczny, a przy tym prosty do zrobienia. Po prostu, nie może się nie udać.

Składniki:
3 szkl. mąki pszennej typ 500
1 masło lub margaryna (250 gram)
½ szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
4 białka + 1 szkl. cukru
1 łyżka smalcu lub 1 łyżka śmietany lub 1 łyżka zimnej wody
owoce – u mnie tym razem śliwki z pokrojonymi orzechami włoskimi

Nagrzać piekarnik do 160C. Wszystkie składniki, z wyjątkiem białek i  1 szkl. cukru, wyłożyć na stolnicę. Najpierw kroić nożem, a następnie szybko zagnieść na jednolitą masę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Powoli wsypywać cukier i nadal ubijać.
Jeśli mamy czas, to można ciasto schłodzić. Następnie na wyłożoną papierem blachę rozłożyć połowę ciasta (wykleić kawałkami). Na to ułożyć owoce. Owoce przykryć ubitymi białkami, na które należy dać kawałki ciasta. Piec ok. 50 minut. Uważając, żeby nie spalić bezy, a jedynie przesuszyć.

2 thoughts on “Skubaniec, kruszon, pleśniak

  1. Należy zawsze pamiętać,że ciasto na które kładziemy owoce należy posmarować ubitym białkiem i posypać mąką. Tak przygotowany podkład zapobiegnie powstaniu zakalca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *