Jabłecznik/szarlotka na cieście imitującym kruche

Łatwy do zrobienia. Jeśli wykorzystamy kupiony mus jabłkowy to czas przygotowania będzie bardzo krótki. Pyszny, dlatego znika w błyskawicznym tempie. Przepis cioci Krysi.

Składniki:
3 szkl. mąki
¾ szkl. cukru
250 gram masła
1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży słoik musu jabłkowego lub 1 kg jabłek przesmażonych z cukrem i cynamonem

Mąkę, cukier, żółtka, jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zimne masło wyłożyć na stolnicę i pokroić, a następnie szybko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną ułożyć na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nią kłaść mus jabłkowy, a na wierzch kawałkami układać drugą część ciasta.
Piec ok. godziny w 180C. Na koniec polukrować.

Akcja Szarlotki

2 thoughts on “Jabłecznik/szarlotka na cieście imitującym kruche

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *