Pączki pani Basi

Pączki prawdziwie tradycyjne. Smaczne, pulchne, a konfitura z róży jest dopełnieniem całości. Kuszące nie tylko w okresie karnawału.

Składniki:
1 kg mąki typ 500
10 dkg drożdży + 2 łyżki cukru + 1/2 szkl. mleka
200 gram masła rozpuszczonego z ½ szkl. mleka
5 łyżek spirytusu lub rumu
1 białko
2 cukry waniliowe
3 łyżki cukru
15 żółtek

Drożdże rozpuścić z 2 łyżkami  cukru w pół szklance mleka. Masło rozpuścić dodając ½ szkl. mleka. Białko ubić na sztywno z 2 cukrami waniliowymi i 3 łyżkami cukru. Dodać żółtka i krótko zmiksować. Do przesianej mąki wlać rozpuszczone  masło, następnie drożdże i  jajka. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Wyłożyć ciasto na stolnicę i wykrawać szklanką. Jeśli masz szprycę to napełniać pączki konfiturą różaną po usmażeniu. Jeśli jej nie posiadasz, to wykrojone kółko napełniasz łyżeczką konfitury, sklejasz i formujesz kulkę, żeby na koniec usmażyć.
Smażyć można oleju lub smalcu. Usmażone pączki odkładać na papierowe ręczniki, które pochłoną nadmiar tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *