Naleśniki z serem, cynamonem i sosem z pomarańczy

Naleśniki w tradycyjnej, choć przez dodanie mąki pełnoziarnistej nieco zdrowszej, formie z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy.
Smakują i dzieciom i dorosłym.


 Składniki (ok. 15 naleśników):
– 1,5 szkl. wody gazowanej (sprawi, że będą pulchniejsze) lub zwykłej
– 1,5 szkl. mleka
– 1 szkl. mąki pszennej typ 500
– 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
– szczypta soli
– łyżka oliwy
– 2 jajka

Mąkę, wodę, mleko, jajka, sól, oliwę umieścić w jednym naczyniu i dobrze rozmieszać rózgą. Jeśli będą jeszcze widoczne grudki mąki to zostawić mieszaninę na 15 minut i znowu rozmieszać. Teflonową patelnię do naleśników posmarować ręcznikiem kuchennym zwilżonym olejem i rozgrzać. Wlać cienką warstwę ciasta naleśnikowego i smażyć najpierw z jednej strony, a potem odwrócić. Gotowe naleśniki wykładać na głęboki talerz odwrócony do góry dnem, aby mogły szybko odparować.
Składniki na serowe nadzienie:
– 500 gram sera białego (najlepiej w kostce)
– 2 żółtka (wcześniej wyparzyć skorupkę jajka)
– 2 łyżki cukru
– pół łyżeczki cynamonu
Ser dobrze rozdrobnić widelcem, dodać do niego pozostałe składniki, wymieszać i spróbować. Jeśli będzie zbyt suchy to dodać jeszcze jedno żółtko lub łyżkę jogurtu naturalnego.
Składniki na sos pomarańczowy:
– 3 duże pomarańcze, które należy wyfiletować (pozbyć się białych błonek)
– 2 łyżki cukru (może być brązowy)
– 2 łyżki masła
– kardamon
Wyfiletować pomarańcze i wycisnąć sok z resztek. Cukier wsypać na suchą patelnię i czekać aż będzie się rozpuszczał. Wtedy wlać sok z pomarańczy i ½ szkl. wody. Mieszać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Włożyć cząstki pomarańczy i smażyć, żeby odparować nadmiar płynu. Dodać 2 łyżki masła i jeszcze podgrzewać, żeby sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Dodać kardamonu.
Naleśniki najlepiej podawać z ciepłym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *