Pianka i galaretka a’la caffe latte

Miał być deser bez pieczenia. I powstała imitacja caffe latte. 🙂
Na spodzie jest mus kawowy, w środku kawowa galaretka i zwieńczeniem jest pianka o aromacie pomarańczy.
Uwaga! Cukier w przepisie jest w ilości odpowiadającej osobie, która lubi jogurt naturalny z owocami. 😉 W przypadku wielbicieli mlecznej czekolady, należy do każdej warstwy dołożyć dodatkową, czubatą łyżkę cukru lub jeszcze więcej 🙂
Porcja na 4-5 szklanek deseru.

Składniki na warstwę musu kawowego:
– 250 gram serka mascarpone
– 200 ml naparu kawy
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki żelatyny

W ciepłym  naparze kawy rozpuścić żelatynę. Mascarpone wymieszać na wolnych obrotach miksera z cukrem. Następnie powoli wlewać chłodną kawę z żelatyną. Nie miksować zbyt długo, żeby nie powstała piana. Ewentualną pianę, albo zebrać łyżką, albo mieszać powoli do jej zniknięcia. Masę wlać do szklanek i schować do lodówki, żeby zastygła.

Składniki na galaretkę kawową:
– 500 ml naparu kawy
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżeczki żelatyny

Z naparu kawy odlać 1/3 szklanki ciepłego płynu  i rozpuścić w nim żelatynę. Resztę naparu osłodzić.  Wszystko razem wymieszać. Wlać do szklanek drugą warstwę i odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Składniki na piankę pomarańczową:
– 300 ml śmietany kremówki
– 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki żelatyny

Śmietanę należy ubić, dodać cukier puder. Sok z pomarańczy delikatnie podgrzać i w ciepłym rozpuścić żelatynę. Chłodny sok z żelatyną powoli zmiksować ze śmietaną. Wyłożyć do szklanek i wstawić do lodówki.

 

Lekkie desery bez piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *