Zupa krem z buraków

Ta zupa to taki kompromis między moim przekonaniem o konieczności jedzenia zup i warzyw w ogóle, a upodobaniami reszty rodziny.
Ja jem ją z łyżką gęstego jogurtu naturalnego i szczypiorkiem, a mąż i dzieci z groszkiem ptysiowym. 🙂
Najważniejsze, że szybko znika z talerzy.

Składniki:
– pęczek włoszczyzny
– 5 średnich buraczków
– 2 jabłka
– ząbek czosnku
– 2,5 litra wody
– sok z dwóch cytryn
– liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, pół łyżki cukru

Zagotować osoloną wodę z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Następnie zmniejszyć gaz i włożyć obraną włoszczyznę i buraki. Gotować (ale bez wrzenia) pod przykryciem na malutkim gazie ok. 45 minut. Dołożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i przetarty ząbek czosnku. Po 10 minutach doprawić solą. Dodać sok z dwóch cytryn, dzięki niemu uzyskamy piękny, głęboki kolor barszczu. Teraz dodajemy ok. pół łyżki cukru. Całość blendujemy, aby uzyskać konsystencję kremu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *