Parówki w naleśnikach

Proste danie dla każdego.
Dorosłym wystarczy zaserwować np. z sosem pieczarkowym, a dzieciom  smakuje wersja podstawowa 🙂
Dobre również na wyjazdy, pikniki itp. Wystarczy, ze zabierzemy zestaw serwetek. 😉

Składniki (ok. 15 naleśników):
– 1,5 szkl. wody
– 1,5 szkl. mleka
– 2 szkl. mąki
– szczypta soli
– łyżka oliwy
– 2 jajka
– dobrej jakości parówki
– pikantny ketchup lub domowy sos pomidorowy
– estragon
– bułka tarta i jajko do panierowania

Mąkę, wodę, mleko, jajka, sól, oliwę umieścić w jednym naczyniu i dobrze rozmieszać rózgą. Jeśli będą jeszcze widoczne grudki mąki to zostawić mieszaninę na 15 minut i znowu rozmieszać. Teflonową patelnię do naleśników posmarować ręcznikiem kuchennym zwilżonym olejem i rozgrzać. Wlać cienką warstwę ciasta naleśnikowego i smażyć najpierw z jednej strony, a potem odwrócić.  Gotowe naleśniki wykładać na głęboki talerz odwrócony do góry dnem, aby mogły szybko odparować. Naleśniki mają być cienkie.

Zimne naleśniki smarować cienką warstwą ketchupu, najlepiej pikantnego lub domowego sosu pomidorowego, posypać estragonem. Na brzegu naleśnika położyć parówkę i zwijać w rulonik. Następnie panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju lub maśle klarowanym. W czasie smażenia ruloniki obracać.

One thought on “Parówki w naleśnikach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *