Bułeczki faszerowane szpinakiem, kurczakiem i fetą

Często stoimy przed dylematem co zabrać do zjedzenia w podróż, co wziąć do pracy czy dać dzieciom do szkoły.
Dziś właśnie jedna z propozycji.
Bułeczki są mięciutkie, mają cienką warstwę ciasta i dużą ilość farszu.

Składniki na około 15 bułeczek:
3 szklanki mąki typ 650
– 4 dag drożdży
– 1 jajko
– 3 łyżki roztopionego, schłodzonego masła
– 0,5 szklanki mleka
– 0,5 szklanki wody
– łyżeczka soli
– łyżeczka suszonego rozmarynu

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki mąki. W tym czasie rozpuścić masło i podgrzać lekko wodę. W misce wymieszać pozostałe składniki, następnie wlać ciepłą wodę i mleko z drożdżami. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i dobrze wyrobić ręką lub mikserem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (miskę przykryć ściereczką) na około godzinę.

Składniki na farsz:
– 800 gram szpinaku (świeży lub mrożony)
– 200 gram sera feta
– 2 piersi kurczaka
– sól
– pieprz
– gałka muszkatołowa
– czosnek
– 1 jajko z łyżką mleka do posmarowania bułeczek

Szpinak przesmażyć na łyżce masła. Odsączyć. Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki, posypać solą, pieprzem i podsmażyć. Wymieszać razem szpinak, fetę pokrojoną w kostkę i kurczaka. Dodać startą gałkę muszkatołową, pieprz. Soli raczej nie dodawać z uwagi na fetę. Wariant z czosnkiem jest smaczny, ale jeśli bułeczki chcemy wziąć do pracy, to stosujmy go z umiarem lub zrezygnujmy z niego.
Ciasto brać po kawałku, cienko wałkować, nakładać  sporo farszu i sklejać łączenie. Wykładać na blachę, posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec w 200C ok. 20 minut.

3 thoughts on “Bułeczki faszerowane szpinakiem, kurczakiem i fetą

  1. Witam,
    prośba do wszystkich osób, które prezentują przepisy BARDZO PROSZĘ PODAWAĆ MNIEJ WIĘCEJ ILE WYCHODZI SZTUK Z DANEGO PRZEPISU , BO NIE WIADOMO CZY DLA CAŁĘJ RODZINY, CZY TYLKO DLA SIEBIE TO ROBIMY. POZDRAWIAM

  2. Kto pisal ten przepis? Gimnazjalista?
    jw. nie ma napisane na ile bulek to jest.
    „W misce wymieszać pozostałe składniki, następnie wlać ciepłą wodę i mleko z drożdżami” – co jednoznacznie oznacza wszystkie do tej pory niewymienione skladniki w tym jajko.
    Ciasto nie wychodzi tzeba dodawac duzo maki, okazuje sie, ze jajko jest potrzebne pozniej aby „posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka”
    „Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, przykryć ściereczką” – rozumiem, ze nalezy na godzine odstawic ciasto, nastepnie przykryc sciereczka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *